Cava is een Spaanse mousserende wijn die net als ‘crémant’ en champagne wordt gemaakt volgens de ‘método tradicional’, zijnde de tweede gisting op de fles, gedurende een periode van minstens negen maanden.
De ‘Denominacion de origen’ (DO cava) wordt toegekend door het hiertoe bevoegde controlerende mechanisme aan een aantal sub-zone’s in de regio’s Barcelona en Ebro. De Penedès, de wijnregio ten zuidwesten van Barcelona, is dé regio bij uitstek waar cava wordt geproduceerd.
Hiertoe worden voornamelijk, maar niet uitsluitend, de wijnrassen xarel-lo, macabeo en parellada gebruikt. Er is in de Penedès een grote beweging aan de gang bij verschillende kleinere wijnproducenten (20.000 tot 50.000 flessen per jaar) om winstnast reving hand in hand te laten gaan met respect voor de natuur. Het aantal ecologische en biodynamische wijnen groeit erg snel.
Klik op onderstaande links:
Brut Pinot Noir, cava rosé Félix Massana Ràfols
Brut Nature Gran Reserva Organic Gourmet, cava, Cusco Berga
Cava Brut Nature Reserva, Fuchs de Vidal, Capita Vidal
Onze cava´s worden geproduceerd door:
Inicio – Cuscó Berga (cuscoberga.com)
Fuchs de Vidal, Reserva, Brut Nature | Bodegas Capità Vidal (capitavidal.com)