doneGratis Levering vanaf € 45 done Extra veilig betalen done Levering België 2 à 3 dagen

WIJN

De meeste mensen kunnen hun voorkeur wel uitspreken voor een witte, rosé of rode wijn van een bepaalde afkomst, maar er zijn zoveel verschillende factoren die de wijn in uw glas beïnvloeden.

In de eerste plaats uiteraard de druif. Er zijn gigantisch veel verschillende druivensoorten, en sommige druivensoorten gedijen beter dan andere op een bepaalde plaats. En met ‘plaats’ bedoelen we uiteraard het klimaat, maar ook de ‘terroir’: de ondergrond: klei, mergel, zand,…

Uiteindelijk is de menselijke factor vanzelfsprekend cruciaal: de keuze voor een bepaalde blend of net monovariëteit van druif, de tijd die de wijn krijgt om in barrique of in de fles te rusten, de hoeveelheid suikers die worden toegevoegd,… het speelt allemaal een grote rol bij de uiteindelijke smaak van uw wijn.

Biologische wijn

Ook in de wijnbouw komen hedendaagse maatschappelijke vraagstukken naar boven: biologische en biodynamische wijnen zijn de laatste jaren enorm in opmars, en dan voornamelijk bij kleinere familiale wijnproducenten. Biologische wijn is wijn die wordt gewonnen uit de alcoholische gisting van biologisch geteelde druiven. Er wordt dus gebruik gemaakt van organische meststoffen in plaats van kunstmeststoffen, en ook alle pesticiden en chemische onkruidverdelgers zijn strikt verboden.

In feite is dit gewoon een terugkeer naar de roots. Want wijnbouw was gedurende duizenden jaren geheel biologisch, en het is pas de laatste 75 jaar dat grotere producties en winstbejag hebben geleid tot wijnbouw op een manier die ethisch minder verantwoord is en in sé dus ook minder gezond is. De vraag of biologische wijnen dus even lekker of kwalitatief zijn, is dus zelfs geen vraag waard.

Biodynamische wijn

Biodynamische wijnbouwers gaan nog een stap verder dan biologische. De idee is dat er momenteel ‘roofbouw’ wordt gepleegd op de aarde, en dat deze moet worden gezond gemaakt zodat alles wat erop groeit zichzelf beschermt tegen ziektes. Daarom worden, supplementair aan de biologische wijnbouw, supplementen toegevoegd aan de grond waarop de druiven groeien. Deze supplementen (kruidenmengsels) worden gemaakt volgens vaak heel oude recepten. Daarnaast maken biodynamische wijnboeren gebruik van de kosmische krachten. De oogst-en snoeiwerkzaamheden worden bevoorbeeld aangepast aan de zon-en maanstanden.